Koronakevään aikana useassa yhteisössä tapahtui digiloikka vauhdissa. Etätöihin siirtyivät Suomessa kaikki, joiden töiden kannalta se suinkin oli mahdollista. Kemianteollisuudessa toiminnoissa tehtiin myös erilaisia pandemia-ajan suojatoimenpiteitä. Nyt kolmen kuukauden kokemuksella alamme olla jo ammattilaisia välttelemään fyysisiä kontakteja. Pikkuhiljaa alamme kuitenkin palauttamaan toimintoja ennalleen.

Moni meistä on kärsinyt yksinäisyydestä pandemianajan. Osalle taas etätyö on ollut ihana helpotus arkeen. Olemme kaikki yksilöitä ja myös paluutoimissa on hyvä muistaa erilaisuus. Jos suinkin mahdollista töiden kannalta olisi hyvä varata ensisijainen toimistolle paluu niille henkilöille, joille etätyö on osoittautunut raskaaksi.

Onneksi monessa paikassa lomat helpottavat asteittaista paluuta arkeen. Pitkän eristäytymisjakson jälkeen on kiva vihdoinkin tavata ihmisiä ja nauttia kesästä. Varovaisuus on edelleen syytä säilyttää, mutta pelon ei kannata antaa vallata mieltä.

Lomakausi on erikoisen kevään jälkeen entistäkin tärkeämpi meidän kaikkien palautumiselle. Tänä keväänä irtautuminen töistä lomalle, on erityisen haastavaa etätyöläisille. Etätyöläisten on opeteltava irtautumaan tietokoneen ääreltä, vaikka puistoon nauttimaan kesästä ja sulkemaan sähköposti. Loma on lomailua varten.

 

Blogi on julkaistu alunperin Hyvää huomista -ohjelman Huomisen blogissa 25.6.2020.