Pidä huoli työkaverista

Kesälomat ovat taas edessä! Parhaimmillaan kesäloma antaa uutta energiaa ja voimaa työntekoon. Pahimmillaan se taas aiheuttaa kasan kriisejä ennen lomaa, loman aikana ja joskus loman jälkeenkin. Jos lomamatkalla sattuu tai tapahtuu, niin muistathan että Pron jäsenenä olet lomallakin vakuutettuna Turvassa.

Ennen lomia on hyvä huomioida työpaikan uudet kesätyöntekijät.  Kesätyö tai harjoittelu ohjaa nuorta kohti työelämää. Siksi on tärkeää, että nuori otetaan yrityksissä hyvin vastaan ja mahdollistetaan hänelle monipuolinen työkokemus. Opiskeluaikana hankittu työkokemus on tärkeä osa opintoja, ja se luo paremmat valmiudet työelämään siirtymiseen opintojen jälkeen.

Yrityksille on hyötyä kesätyöntekijöistä, harjoittelijoista ja opinnäytetyötään tekevistä opiskelijoista. Palkkaamalla opiskelijan yritys saa ajankohtaista tietoa alan tulevaisuuden osaajista ja pääsee vaikuttamaan toimialan tunnettuuteen opiskelijoiden keskuudessa.

Toimitko sinä työpaikallasi työnopastajana tai esihenkilönä? Kemian alan liitot ovat yhteistyössä tuottaneet verkkokoulutuksen työturvallisuuslain 14 §:n mukaisesta riittävästä perehdyttämisestä ja opastamisesta työhön.  Koulutus katsotaan liittojen järjestämäksi yhteiseksi koulutukseksi, joten sovi esihenkilösi kanssa koulutuksen suorittamisesta työajalla.

Noin tunnin kestävä koulutuskokonaisuus pitää sisällään opastussuunnitelman laatimisen, työn opastamisen ja sekä opastettavan osaamisen varmistamisen ja arvioinnin. Koulutus on mahdollista käydä yksin tai esimerkiksi siten, että työnopastaja tai työnopastajat ja esihenkilö käyvät sen yhdessä. Koulutuksessa on toiminnallisuutta, videoita ja erilaisia tehtäviä, jotka auttavat asian kertaamisessa. Kurssin päätteeksi suorituksesta voi tulostaa todistuksen ja koulutuksen voi vapaasti myös kerrata, vaikka vuoden päästä uudelleen.

Toivomme, että koulutus herättelee pohtimaan työnopastuksen merkitystä, uuden työntekijän vastaanottamista ja opastuksen eri vaiheita, jotta uudet työntekijät pääsevät hyvään alkuun työssään. Esihenkilö tietää koulutuksen jälkeen, mitä tarkoittaa työturvallisuuslain edellyttämä perehdytys ja opastaminen ja ymmärtää oman vastuunsa. Tärkeää on myös huolehtia siitä, että työnopastajan työ on mielekästä ja siihen koulutuksesta löytyy myös hyviä vinkkejä. Koulutuksen pääset suorittamaan yhteistakemiaa.fi -sivuston kautta.

Tärkeintä on muistaa, että kesätyöntekijöidenkin kannattaa liittyä Pron jäseneksi. Liittoon kuulumalla myös työkaverisi tai ystäväsi on työelämäturvan piirissä. Kannattaa siis suositella Pron jäsenyyttä työkaverillesi tai ystävällesi. Palkkioksi saat 40 euron GoGiftin SuperLahjakortin, kun kaverisi on liittynyt Pron jäseneksi.

Hyvä ja turvallista kesää!

Kolumni julkaistu alun perin Kilpilahden toimihenkilöiden Näkölasi lehdessä 18.6.2024.

 

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn