Vuosi sitten talvella käytiin erittäin vaikea työehtosopimuskierros eikä lakoiltakaan valitettavasti vältytty. Seuraava työehtokierros on jo nurkan takana. Teollisuuden sopimukset päättyvät vuoden 2021 lopussa ja viimeiset työehtosopimukset rakentamisessa vappuna 2022. Neuvottelut uusista työehtosopimuksista alkavat portaittain eri aloilla lomien jälkeen elokuussa. Seuraavalle neuvottelukierrokselle paineita asettaa viime aikaiset tapahtumat sekä talouden epävarma tilanne koronan myötä.
Metsäteollisuus ry ilmoitti torstaina 1.10.2020 lopettavansa työmarkkinatoiminnan. Tämä tarkoittaa, että nykyisten työehtosopimusten lakattua olemasta voimassa, niitä ei enää metsäteollisuudessa uudisteta. Sopiminen siirtyy yritysten asiaksi. Kyseessä on klassisen hajota ja hallitse-periaatteen käyttöönotto. Tavoitteena työnantajalla on pikkuhiljaa heikentää työehtoja. Metsäteollisuudessa on odotettavissa myrskyisiä aikoja. Toivon, ettei suomalaisen sopimiskulttuurin alasajo leviä muille aloille.
Viime syksynä ja talven aikana on kuulunut puheita viime kierroksella sovittujen palkankorotusten peruuttamisesta ja muista työehtosopimuksen ehtojen heikentämisestä taloudellisen tilanteen ja koronaviruksen takia. Palkansaajapuoli on omalta osaltaan ollut mukana koronatalkoissa. Keväällä sovimme lyhennetyistä yhteistoimintaneuvotteluajoista lomautustapauksissa sekä lyhennetyistä lomautusilmoitusajoista. Väliaikaisen muutokset päättyivät vuoden vaihteessa, koska työnantajapuoli ei katsonut niiden jatkamiselle olevan tarvetta.
Useissa eri alojen työehtosopimuksissa on sovittu, että palkankorotuksista sovitaan keväällä 2021 paikallisesti. Paikallisissa palkkaneuvotteluissa on mahdollista sopia myös palkankorotuksista luopumisesta, josta saattaa aiheutua paineita paikallisiin neuvotteluihin. Olettehan porukalla tukemassa omaa luottamusmiestänne neuvottelujen aikana.
Viime neuvottelukierroksella useimmat liitot sopivat palkankorotusten suuruudeksi vuodelle 2021 kaksi prosenttia, jollei korotuksista sovita paikallisesti. Korotus ei ole järin suuri eikä lähtökohtaisesti vaikeuta yritysten toimintamahdollisuuksia. Ostovoiman leikkaus palkankorotuksista luopumisen myötä sen sijaan heikentäisi kansantaloutta entisestään.
Useat liitot ovat työehtosopimuksilla jo aikaisemmin sopineet niin sanotuista kriisilausekkeista, joiden perusteella voidaan yritys- tai alakohtaisesti tehdä tarvittavia toimenpiteitä työllisyyden ja yritysten pystyssä pitämisen tukemiseksi. Mahdolliset keinot päätetään tapauskohtaisesti liittojen avustuksella.
Useimmat ammattiliitot keräävät työpaikoilta työehtosopimustavoitteita. Miettikää porukalla työpaikoilla, mikä asia teidän mielestämme vaatisi työpaikoilla parantamista ja lähestykää omaa liittoanne ideoillanne.
Koronarokotusta ja työehtosopimusneuvotteluita odotellen hyvää talvea!
Taru Reinikainen
sopimusalavastaava
Ammattiliitto Pro
Kirjoitus on julkaistu alun perin Suomen Laboratorioalan Liiton Analyysi-lehdessä 5.3.2021.