Miksi minun pitäisi äänestää EU-vaaleissa?

Europarlamenttivaalit järjestetään Suomessa 9. kesäkuuta 2024. Ennakkoäänestys järjestetään Suomessa 29.5.–4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.–1.6.2024. Jos olet Suomen tai EU:n kansalainen ja viimeistään vaalipäivänä täyttänyt 18 vuotta, sinulla on äänioikeus. Valitettavasti viime vuosien vaaleissa EU-vaalien äänestysprosentti on jäänyt todella alhaiseksi. Suomessa äänestysprosentti on ollut hieman alle 40 prosentin tasolla.

Suomen lainsäädännöstä tulee nykyisin Eduskunnan arvion mukaan 11,8–17,8 %. Eri oikeudenaloilla määrä vaihtelee, esimerkiksi kemikaalilainsäädännöstä suurin osa tulee EU:sta. EU-parlamentilla on siis merkittävä rooli suomalaisten edunvalvojana.

Työntekijöille EU:lla on ollut keskeinen työntekijöiden oikeuksia ja suojelu parantava vaikutus, myös Suomessa.  EU:ssa on meneillään olevalla parlamenttikaudella säädetty vähimmäispalkka- ja palkka-avoimuusdirektiivi sekä 15 prosentin vähimmäisvero ylikansallisille yhtiöille EU alueella. Lisäksi on hyväksytty päätöslauselma työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun vahvistamisesta ja perustettu oikeudenmukaisen siirtymän rahasto. Työelämää koskevia keskeneräisiä EU:n lainsäädäntöhankkeita ovat muun muassa alustatyödirektiivi, direktiivi laadukkaista harjoittelupaikoista EU:ssa sekä EWC-direktiivi.

Europarlamenttiin valitaan 720 jäsentä, joista Suomesta valitaan 15 edustajaa eli meppiä. Ennusteet veikkaavat vasemmistopuolueiden menettävän paikkojaan ja vastaavasti äärioikeiston lisäävään merkittävästi paikkojaan. EU-parlamentin jäsenistä äärioikeistoryhmiin kuuluvat ovat kerta toisensa jälkeen äänestäneet vastaan ​tai pidättyneet äänestämästä työnteon kannalta keskeisissä päätöksissä. Äärioikeisto on vastustanut muun muassa ay-oikeuksia, sukupuolten palkkaerojen torjumista, sosiaalisen suojelun vahvistamista ja ihmisoikeuksien suojelua. Kaikki nämä asiat koskettavat jokaista meistä. Sillä on siis merkitystä ketä äänestämme parlamenttiin edustamaan meitä toimihenkilöitä.

Muista äänestää!

Kolumni on julkaistu alun perin Kilpilahdne toimihenkilöiden Näkölasi lehdessä maaliskuussa 2024.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn