Syrjimätön työelämä kuuluu meille kaikille

Taru Reinikaine Yhdenvertaisuutta ja Tasa-arvoa

Uskalletaanko sinun työpaikallasi avoimesti kertoa erilaisuudesta? ”Puolisoni on nainen.” ”Minulla on liikuntavamma.” ”Olen biseksuaali.” ”Olen uskonnoltani islaminuskoinen.” Jos kerrotaan, onko vastaanotto kuulijoilta hyväksyvä?

Oikeusministeriön (Policy Brief 5, Syrjintä Suomessa, 2021) selvityksen mukaan kuulumisestaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kertoi avoimesti työpaikallaan Suomessa vain kahdeksan prosenttia. Valikoiden avoin taustastaan oli 65 prosenttia, ja 27 prosenttia piti taustansa kokonaan piilossa. Kaikkien maiden (EU28) vastaajista 21 prosenttia kertoi olevansa avoin HLBTI-identiteetistään työpaikallaan, mikä on siten huomattavasti suomalaisvastaajia suurempi määrä.

Meillä kaikilla on piiloasenteita, jotka saattavat nousta esiin tiedostamattomana syrjintänä. Syvällä sississämme olevat asenteet saattavat ohjata käyttäytymistämme. Meidän kaikkien olisi välillä hyvä katsoa peiliin ja tarkastella asenteitamme. Olemmeko oikeasti, niin hyväksyviä kuin ajattelemme?  Pieni ele voi näyttää tuen, että ymmärrän ja hyväksyn kaikki sellaisena kuin he ovat.

EU-maiden väestöstä 72 prosenttia tuntee olonsa mukavaksi työyhteisössä, jossa kollega on homo, lesbo tai biseksuaali. Suomalaisista vastaajista tätä mieltä on 69 prosenttia. Syrjintää työelämässä tapahtuu edelleen kaiken aikaan. Näin ei saisi olla. Kaikilla työpaikoilla on vielä paljon tehtävää todellisen yhdenvertaisuuden toteutumisessa.

Luottamusmiehillä ja työsuojeluvaltuutetuilla on työpaikoilla tärkeä rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä. Kuten selvityksistä käy ilmi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat eivät uskalla kertoa asiasta omalla työpaikallaan. Keskusteluissa saatetaan käyttää esimerkiksi kiertoilmaisuja puhumalla puolisosta. Jokainen meistä voi osoittaa käytöksellään ja pienillä eleillä hyväksyntänsä. Asettamalla esimerkiksi työhuoneesi oveen pienen Pride lipun, viestität hyväksyväsi kaikki omina itsenään.

Pienillä eleillä tehdään yhdenvertaisempaa työelämää meille kaikille. Iloista Pride kuukautta, puolustetaan yhdessä kaikkien oikeutta olla oma itsensä!

 

Taru Reinikainen

sopimusalavastaava

Ammattiliitto Pro ry

 

Blogi julkaistu alun perin Ammattiliitto Pron blogeissa 27.6.2022.

 

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn